Stefan Zweig Hayatı ve Eserleri
  1. Anasayfa
  2. Kimdir

Stefan Zweig Hayatı ve Eserleri

3

Stefan Zweig ülkemizde satranç adlı kısa romanı ile tanınmıştır. 28 Kasım 1881 yılında Viyana’da dünyaya gelmiştir. Avusturyalı tiyatro, biyografi, tiyatro, roman yazarı ve aynı zamanda gazeteci olan Stefan bir çok alanda fark yaratan bir yazar olmuştur.

Zweig Gençlik Yılları ve İlk Eserleri

Viyana’da büyüyen Zweig ilk yıllarında edebiyat üzerine yoğunlaşmıştı. Öğrendiği diller arasında İngilizce, İtalyanca, Latince, Fransızca ve Yunanca vardı. Çeşitli dergilerde şiirlerini yayınlama fırsatı buldu, daha sonra ise bu şiirleri bir araya getirerek ilk şiir kitabını 1901 yılında “Silberne Saiten” adıyla topladı. Stefan Zweig ilk kitabı 1904’te “Die Liebe der Erika Ewald” ismiyle yayınlandı. Aynı yılda Viyana Üniversitesi ‘den felsefe bölümü üzerinden doktora derecisini aldı. 1913 yıllarına gelindiğinde Avrupa’yı geniş ölçekte dolaşmıştı. Tarih 1914-1917 yılını gösterdiğinde, kendi isteği ile ”Savaş Arşiv Dairesi” görevine başladı. Burada geçirdiği zaman içinde gözlemlediği olaylar doğrultusunda savaş karşıtı bir tutum içine girmiş ve “Yabancı Ülkedeki Dostlarıma” adında bir mektup yazarak savaş karşıtı yazarlar içeresinde yer aldı.

Stefan Zweig Hangi Akımdan Etkilenmiştir?

Zweig 1943 yılında ”Dünün Dünyası” adlı eserinde Fütürizmi şöyle açıklatmıştır, “Kesintisiz ve durdurulamaz bir ilerlemeye duyulan inanç, gerçekte ve o dönemde dinden daha güçlüydü; insanlar ‘ilerleme’ye Kutsal Kitap’tan daha çok inanıyorlardı. Bilim ve tekniğin gündelik hayattaki şaşırtıcı gelişmeleri de onların bu inançlarını haklı gösteriyordu.”

Fütürizm akımı akımına kısaca değinecek olursak. 1909 yılında İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti’nin Fütürist manifestosunu kaleme almasıyla başladı. Marinetti bu akımı gelecek adıyla açıklamıştır. Yanı yazara göre geçmişten bağlarının koparılmasıyla geleceğe ulaşmak mümkündür.

Stefan Zweig Neden Sürgün Edildi?

Hitlerin öncülüğünde Nasyonal Sosyalizm ön plana çıkmaya başlayınca Yahudi olduğu bilenen yazar Zweig baskılara maruz bırakılmıştır. 1933 yılında Nazilerin politikalarına ters olan kitaplar bu grup tarafından yakıldığında aralarında Zweig’in de kitapları vardı. Son olarak villasının basılması üzerine baskılara dayanamayarak Londra’ya taşınma kararı aldı bu süreçte eşi Frederike’den ayrılmıştır.1939’da asistanı Lotte Altmann Londra’da ikinci evliliğini yaptı. Politik açıdan zor bir dönem geçiren Zweig’i her şeye rağmen güzel dönem geçirmişlerdir. Ardından en çok söz ettiren satranç romanını bu yıllarda yazmıştır.

İntiharı

22 Şubat 1942 tarihinde aşırı doz uyku hapı alarak yaşamına son vermiştir. Neden olarak Avrupa’nın durumu, hitlerin getirmiş olduğu rejim gibi nedenler karamsar ve evhamlı olan yazarın duygularını tetiklediği ve bundan dolayı intihar ettiği düşünülüyor. Ölmeden yazdığı mektubun son cümlesi ise şu şekilde ”Bütün dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızıllığını görmek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla önden gidiyorum.” oldu.

Stefan Zweig Kitapları

Ülkemizde en çok adından söz ettiren Stefan Zweig satranç romanı olmuştur. Satranç ne anlatmak istiyor? Satranç konusu nedir? sorularına kısaca, Otobiyografik  olarak gösterilecek bu romanda bir satranç makinasına karşı, Nazilerin tecridinde akli dengesini kaybetmiş birinin verdiği mücadeleyi derinlemesine anlatıyor.

  • Unutulmuş Düşler 1900. Vergessene Träume
  • Geveze Bahar 1900,
  • Aptal 1901 , Ein Verbummelter
  • Im Schnee, Karda 1901
  • İki Yalnız 1901, Zwei Einsame
  • Satranç uzun öyküsü 1942, Schachnovelle
  • Korku 1920, Angst
    Eserlerinden bazılarıdır. Zewig Tüm kitapları için buraya bakabilirsiniz. Kimdir sorularınız ve cevaplarınız için Kimdir? kategorisine bakabilirsiniz.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig
https://www.britannica.com/biography/Stefan-Zweig

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Olurdu?
  • 8
    be_endim
    Beğendim
  • 4
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    a_k_oldum
    Aşık Oldum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Çok güzel bir site teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir