Bilgisayar BIOS, seçtiğiniz işletim sistemi ne olursa olsun, arka planda işleyen bir BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) yapısına sahiptir. Modern bilgisayarlarda bu yazılım bazen UEFI (Birleşik Genişletilebilir Firmware Arayüzü) olarak adlandırılmaktadır. UEFI, bilgisayarınızdaki bileşenler hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra, birçok önemli işleve de sahiptir.
Windows 10, çeşitli kişiselleştirme seçenekleri sunmaktadır. Ancak, bilgisayarınızın açılış yöntemi gibi kritik bir değişikliği yapmak istediğinizde BIOS’a başvurmanız gerekmektedir. Windows 10’un kullanıcı arayüzünden erişilebilen pek çok özelleştirme seçeneği bulunsa da, bazı ayarları Bilgisayar BIOS üzerinden değiştirmeniz kaçınılmaz olabilir.
Bilgisayar BIOS Nedir? Ne İşe Yarar?
Bilgisayar BIOS, “Temel Giriş/Çıkış Sistemi” anlamına gelir. Bu yazılım, bilgisayar donanımının sağlığını kontrol etmekte ve Windows işletim sisteminin başlatılmasını sağlamaktadır. Bilgisayarınızı açtığınızda, BIOS, bileşenlerin doğru bir şekilde bağlı ve sağlıklı çalıştığından emin olmak için kendi kendine test (POST) gerçekleştirir. Sorunsuz bir testin ardından işletim sistemi devreye girer.
Her bilgisayarın bir BIOS yazılımı bulunmaktadır ve zaman zaman bu yazılıma erişim sağlamak gerekebilir. BIOS üzerinden parolalar belirleyebilir, donanım yönetimine ilişkin ayarlar yapabilir ve önyükleme sırasını değiştirebilirsiniz. BIOS arayüzü genellikle basit bir yapıdadır; ancak dikkatli olmanız gerekmektedir. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, ayarları değiştirmekten kaçınmalısınız.
BIOS Tuşunu Kullanarak BIOS’a Erişim Sağlamak
Bir bilgisayarı ilk açtığınızda, oldukça hızlı bir POST işlemi gerçekleşir. POST tamamlanmadan önce doğru BIOS tuşuna basarsanız veya güç düğmesine basarken tuşa basılı tutarsanız, BIOS menüsüne giriş yapabilirsiniz. Ancak bazı bilgisayarlar POST aşamasını çok hızlı geçirebilir.
Eğer bu durumla karşılaşırsanız, bir sonraki başlıkta belirtildiği gibi Windows 10 üzerinden BIOS’a erişim sağlamanız daha uygun olacaktır.
Farklı bilgisayar markaları, farklı BIOS tuşları kullanmaktadır. Çoğu modern anakart, genellikle DEL tuşunu kullanır. Ancak ultrabook, oyun bilgisayarları ve diğer dizüstü bilgisayarlar farklı tuş kombinasyonları gerektirebilir. Örneğin, ASUS markasında F2 tuşu, Acer’da ise F10 tuşu kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir; RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Bilmiyorsanız, POST işlemi sırasında hangi tuşa basmanız gerektiğini gösteren mesajı görebilirsiniz. Twelve tane F tuşlarından birine, DEL tuşuna veya Enter tuşuna basmayı deneyebilirsiniz. Alternatif olarak ESC tuşu da işe yarayabilir. Genellikle DEL veya F2 tuşu geçerlidir.
- ASRock: F2 veya DEL
- ASUS: F2 veya DEL
- Acer: F2 veya DEL
- Dell: F2 veya F12
- Gigabyte: F2 veya DEL
- HP: F10
- Lenovo: F2
- MSI: DEL
- Samsung: F2
- Toshiba: F2
Windows 10 Ayarlarından BIOS’a Erişim Sağlamak
Bazı bilgisayarlar POST işlemini çok hızlı geçer. Bu durumda bir tuşa basmak için yeterli zaman kalmayabilir. Bazı masaüstü bilgisayarlar POST tamamlanana kadar USB klavyeden gelen girdileri tanımamaktadır. Eğer Bilgisayar BIOS tuşuna erişim sağlayamıyorsanız, Windows 10 ayarları üzerinden ilerleyebilirsiniz.
- Öncelikle Başlat menüsüne tıklayın ve ardından Ayarlar seçeneğine girin.
- Karşınıza çıkan ekranda Güncelleştirme ve Güvenlik seçeneğini bulun ve tıklayın.
- Windows Update penceresinde sol menüden Kurtarma seçeneğine girin.
- Yeni açılan pencerede Gelişmiş başlangıç alanını bulun ve Şimdi yeniden başlat butonuna tıklayın.
- Yeniden başlatma işlemi sonrasında, “Bir seçenek seçin” başlıklı bir ekran ile karşılaşacaksınız. Buradan “Sorun Gider” kısmını seçin.
- Gelen Sorun Giderme ekranında “Gelişmiş Seçenekler” kısmına tıklayın. Son olarak, en altta bulunan UEFI Donanım Yazılımı Ayarları seçeneğine tıklayın. Bu işlem sonrasında bilgisayarınız tekrar başlayacak ve doğrudan BIOS ekranına yönlendirileceksiniz.
Bilgisayar BIOS Nedir, Nasıl Girilir? Videolu Anlatım.
Yorumlar (1)