UEFI nedir? Günümüzde birçok kullanıcı, UEFI önyüklemesini tercih etmektedir. Bunun nedeni, daha hızlı bir önyükleme süreci, 2 TB’den büyük sabit diskler için sağlanan destek ve ek güvenlik özellikleri gibi önemli avantajların varlığıdır.
Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), BIOS’tan daha gelişmiş ve güçlü bir alternatiftir. Ancak, henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Birçok kullanıcının anakartı, yeni firmware desteğine sahip değildir; özellikle eski ve ekonomik modeller BIOS modunu kullanmaya devam etmektedir.
UEFI Nedir?
UEFI nedir? Bir bilgisayarın ürün yazılımını işletim sistemine bağlayan bir yazılım arayüzüdür. UEFI, BIOS’un yerini alarak gelecekteki bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılacak bir yapı sunmaktadır.
BIOS gibi, UEFI de üretim aşamasında kurulur ve bilgisayar açıldığında çalışan ilk programdır. Bilgisayarın donanım bileşenlerini kontrol ederek, bileşenleri başlatmakta ve işletim sistemine devretmektedir.
UEFI’nın programlanabilir olması, orijinal ekipman üreticisi geliştiricilerinin uygulama ve sürücüler eklemelerine olanak tanır ve böylece hafif bir işletim sistemi olarak işlev görmesini sağlayabilir. Ayrıca, UEFI, UEFI Forum adlı bir grup tarafından yönetilmektedir.
UEFI’a Nasıl Ulaşılır?
Bir temiz yükleme yapmanız veya Windows 10 önyükleme sorunlarını çözmeniz gerektiğinde, genellikle BIOS’a erişim sağlamanız ve USB’ye öncelik vermeniz önerilir.
Windows 10’da UEFI’a erişmek için bilgisayarınız açılırken belirli bir tuşa basmanız gerekebilir. Ancak bilgisayarın hızlı açılması durumunda bu işlemi gerçekleştirmek zor olabilir. Bu nedenle, Windows 10 ayarlarını kullanarak UEFI’a erişimi tercih edebilirsiniz.
- Öncelikle Başlat menüsüne tıklayın ve Ayarlar kısmına gidin.
- Açılan ekranda “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsünü bulun.
- Windows Update penceresi açıldığında, sol menüden “Kurtarma” seçeneğine giriş yapın.
- Karşınıza çıkan pencerede “Gelişmiş başlangıç” bölümünü bulun ve “Şimdi yeniden başlat” butonuna tıklayın.
- Bir sonraki ekranda “Sorun Gider” seçeneğini seçin.
- Sonrasında “Gelişmiş Seçenekler” kısmına tıklayın.
- Son olarak, “UEFI Firmware Ayarları” seçeneğine tıklayarak “Yeniden Başlat” butonuna basarak bilgisayarınızın UEFI ile başlamasını sağlayın.
UEFI nedir? UEFI farklı bilgisayarlar için çeşitli özelliklere sahip olabilir; ancak temel bilgiler her zaman aynıdır.
UEFI ve BIOS Arasındaki Fark
UEFI, BIOS ile karşılaştırıldığında farklı işlevlere ve avantajlara sahiptir. Aşağıda bu farkları inceleyebilirsiniz:
- Eski BIOS büyük depolama sürücülerini desteklememektedir; UEFI ise kullanıcılara 2 TB‘tan büyük sürücüleri işleme imkanı sunar.
- UEFI, GUID Partition Table sayesinde dört veya daha fazla birincil bölümü destekler.
- UEFI firmware kullanan bilgisayarların önyükleme işlemi, BIOS’a kıyasla çok daha hızlıdır.
- UEFI, güvenli başlatmayı destekleyerek işletim sisteminin kötü amaçlı yazılımlardan etkilenmeden kontrol edilmesini sağlar.
- UEFI, uzaktan sorun giderme ve yapılandırmaya yönelik ağ işlevselliğini destekler.
- UEFI, daha basit bir grafik kullanıcı arayüzüne ve zengin kurulum menülerine sahiptir.
İlginizi Çekebilir; Bilgisayar BIOS Nasıl Girilir?
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, UEFI nedir? ve BIOS arasındaki farkları daha iyi anlayabileceksiniz. UEFI, sunduğu zengin özellikleri ile BIOS’un halefidir; ancak mevcut durumda tüm bilgisayarlar tarafından desteklenmemektedir.